Olika behörigheter vid elinstallationer

Olika behörigheter vid elinstallationer

Det är viktigt att känna till skillnaden mellan el behörigheter och när man faktiskt behöver en behörighet. Det är faktiskt möjligt att arbeta som elektriker utan att gå hela 3år i skolan plus praktik.  Självklar blir risken för skador och dödsfall mycket större i dessa situationer, om arbetet och arbetstagaren inte uppfyller relevanta säkerhetskrav och el förordningar.

För att få utföra de flesta typer av elinstallationer på olika spänningsnivåer eller användningsområden måste man vara en certifierad elektriker. Undantagen finns ibland på olika arbetsplatser där arbetstagaren har gått en snabbutbildning för att enbart få göra kabeldragningar, eller för att specifikt installera easee laddbox.

Auktoriserade elektriker måste ha ett certifikat (licens) som utfärdats efter avklarad utbildning och praktik. För att få ett sådant certifikat måste du ha genomgått en godkänd treårig utbildning på gymnasienivå eller vara en kvalificerad tekniker som har tillräcklig erfarenhet av praktisk elektroteknik för att få de nödvändiga teoretiska kunskaperna för varje installationsområde.

Du måste också kunna läsa ritningar och specifikationer och sammanställa dokumentation för att få ditt certifikat. Men bara för att du är behörig elektriker så betyder det inte att du får installera och jobba med alla typer av el.

Här kommer en lista på de behörigheter som finns för elektriker haninge:

  • ABL behörighet – ABL står för Allmän behörig lågspänning. Med denna behörighet får du jobba med el upp till 1000 volt
  • ABH behörighet – ABH står för?… Ja du gissa nog rätt. Allmän behörig högspänning. Denna behörighet är vidareutbildning. Vanligtvis kan du ej ha ABH och du inte har ABL sen innan.
  • AB behörighet – Allmän behörighet för alla elinstallationer. Denna är helt klart den typ av behörighet du ska sikta efter.
  • BB1, BB2 och BB3 behörighet – BB står för begränsad behörighet och ed denna behörighet får du utför specifika installationer där du utbildat dig inom ett begränsat område