Elektriska grönytemaskiner – fungerar de verkligen?

Elektriska grönytemaskiner – fungerar de verkligen?

Med skenande diesel och bensinpriser på världsmarknaden så frågar sig många om det är värt att byta ut sina bensindrivna parkfordon mot elektriska. Man vill inte att kvalitén ska bli sämre på jobben man utfört men samtidigt spara in pengar på drivmedlet.

Många har hört skräckhistorier om hur elektriska arbetsfordon börjat brinna och att reparationerna är dyra. Andra historier som skrämmer folk från att välja elfordon är att reparationerna blir dyra och att dem kan bli ståendes länge för småfel då reservdelar knappt existerar.

Dock är dessa gamla rykten och nu för tiden har tillverkarna hunnit ikapp med såväl kvaliteten som lager på reservdelar. Senaste åren har marknaden för elektriska arbetsfordon exploderat och intresset för att sälja dessa har blivit extremt stort med den växande efterfrågan. Butikerna som säljer dessa fordon vill självklart också tjäna pengar på såväl reservdelar som reparationer och mekanikerna har insett att om dem inte ställer om kommer dem snart vara arbetslösa om de bara kan skruva med klassiska bensin och dieseldrivna maskiner.

Elektriska arbetsfordon som grönytemaskiner finns i många olika prisklasser. Tänk på att när man ska köpa ett parkfordon se över vilka behov som finns för jobbet som ska utföras. Det tar till exempel lång tid att ladda batteriet till fordonet så se över hur många timmar maskinen ska köras per dag utan pauser för laddning. Vissa maskiner har extra batterier man kan ladda under tiden man arbetar, men dem är ofta kostsamma och köps för det mesta av personer som underskattat hur många timmar man behöver sin maskin om dagen.

Köper man en maskin med kapacitet för 8-10h drifttid så är det väldigt ovanligt att man behöver köpa extra batterier till sitt elektriska parkfordon.

Köp heller inga Kina importerade varianter av elektriska fordon. Många av dessa har väldigt dåliga batterier och kommer i slutändan kosta mer pengar än vad man försökt att spara.