Hur man går tillväga för att byta ut sina fönster steg-för-steg 

Hur man går tillväga för att byta ut sina fönster steg-för-steg 

 

Att byta fönster är något som många husägare behöver göra, åtminstone någon gång under perioden då man bor i ett hus. Även fastighetsägare som hyr ut lägenheter eller andra bostäder kommer någon gång att behöva byta ut alla fönster på bostaden för att hålla värdet uppe och för att bli av med slitna fönster. Om man är fastighetsägare har man förmodligen ett serviceavtal med en byggherre som kan hjälpa till att genomföra jobbet åt en, men om man är privatperson kan man behöva ta sig an jobbet själv, om man inte vill anlita ett företag som faktiskt sysslar med garageportar i luleå.

 

Så hur gör man om man vill prova på att byta ut sina fönster på egen hand? Jo, det är faktiskt inte allt för svårt. Man behöver bara ha rätt material, förkunskaper och en del precision. Och gärna en hjälpande hand i form av en vän eller familjemedlem. Så här gör man för att byta sina egna fönster, steg för steg.

 

Steg 1: hitta rätt fönster för huset

 

Om man ska genomföra jobbet på egen hand kan man med fördel se över vilka alternativ man har att byta till. Många äldre hus har kvar gamla fönster som kanske inte är lika säkra eller lika täta som nyare modeller. Besök en återförsäljare och ge dem måtten på fönsterna och hitta fönster som ser bra ut och som både är säkra för inbrott och täta nog för att hålla värme och kyla ute.

 

Steg 2: se över budget

 

En byta fönster kostnad kan bli dyr snabbt om man inte vet vad man sysslar med. Att ha en bra budget är därför väsentligt för att veta att man inte köper för dyra fönster eller att man spenderar för mycket tid och pengar på att byta ut dem. Ett fönsterbyte pris, om man anlitar en firma, kan verka dyrt men det kan faktiskt spara pengar för den som är oerfaren. Om man däremot vet vad man sysslar med kan man komma undan billigt genom att göra det på egen hand. Fundera också på om det är värt att byta ytterdörr i samma veva så hela huset blir tätt.

 

Steg 3: påbörja jobbet

 

Innan man tar sig an jobbet behöver man såklart ha förkunskaperna som krävs. Idag kan man lära sig att genomföra jobbet enbart genom att titta på instruktionsvideo på nätet, eller genom att konsultera med ett proffs. När man känner sig säker på hur man går tillväga kan man sätta igång.

Det som ska göras vid ett fönsterbyte är att man bland annat tar ut de gamla fönsterna, sätter dit klossar som håller de nya på plats, sätter i de nya fönsterna och fäster dem. Det kan verka enkelt när vi beskriver det så här, men det är rätt så svårt att få till det första gången. Därför rekommenderar vi alltid att be om hjälp den första gången för att ha stöd och för att inte råka skada huset eller de nya fönsterna.

 

Steg 4: se till att allt blir rätt

 

När man har kommit igång med att montera pvs fönster är det viktigt att man gör allt på rätt sätt. Alla mått ska stämma och de nya fönsterna ska sitta som de ska. Man behöver därför vara ytterst noggrann när man gör jobbet på egen hand. Se till att ha exakta mått uppskrivna, slarva inte med klossar eller säkerhetsanordningar, var noggrann när ni fäster fönsterna och se till att någon som har lite mer erfarenhet kontrollerar att allt ser bra ut när ni är klara. Man vill gärna att någon inspekterar jobbet och bedömer om det är gjort på rätt sätt så att man inte står där med ett trasigt fönster efter någon vecka…

Tänk på att du troligtvis behöver anlita en städfirma stockholm efter ditt fönsterbyte, att öppna upp gamla fönster är ett smutsigt arbete, så städningen sköts bäst av yrkesfolk.