Bygga själv eller anlita hantverkare

Att renovera ett hus är en stor investering av tid, kraft och pengar, och att få det gjort på rätt sätt kan kännas som en omöjlig utmaning för den oerfarne hemmafixaren. Även om många människor ser renoveringar som en möjlighet till självuttryck är det viktigt att närma sig uppgiften med realistiska förväntningar.

Om man inte är intresserad av att lägga sin fritid på ett renoveringsprojekt spelar det ingen roll hur mycket pengar man är villig att investera – försök aldrig själv om man inte gillar ”gör det själv projekt”. Om man å andra sidan har gott om tid och skulle välkomna några timmars arbete efter sina dagliga rutiner med jobb och matlagning så kan renovera Stockholm vara perfekt för dig

Ibland finns det dock detaljer som gör ett ”gör det själv jobb” mer komplicerat än väntat. Om till exempel hemmets elsystem är föråldrat och kräver uppgradering, där planen är att installera nya ljusarmaturer, måste man enligt lag vara behörig elektriker för att byta ut elen. Struntar man i den delen och kopplar elen själv, kan det få stora konsekvenser om det börjar brinna eller om någon får en elstöt. Man är alltid personligt ansvarig för det man gör och försäkringar kommer inte täcka för skadorna om man kopplat elen som obehörig för jobbet.

Förutom allt arbete med el så är det också en bra idé att anlita en VVS tekniker om man till exempel ska renovera badrum stockholm. VVS tekniker är utbildade på avlopp, vatten och ofta värme. Det som skiljer en utbildad yrkesman från en lekman är att de aldrig chansar kring sina uppgifter. Ska ett rör kapas så vet yrkesmännen att det kan få stora konsekvenser om de inte kontrollerar ifall vattnet är avstängt. Är man osäker när man ska renovera så anlita en firma som är van vid renoveringar Stockholm.